Изберете Сезона
Купи Билет

РААТ

Купи Билет

САФИ

Купи Билет

МЕЃА

Купи Билет

ГАЛА НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ

Купи Билет

НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ ЗА ДЕЦА

Купи Билет

АВА

Купи Билет

ЛЕЗЕТ

РААТ

ЕЛЕКТРО АКУСТИЧНА ЃУРУЛТИЈА

1 Дек

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

ЕЛЕКТРО АКУСТИЧНА ЃУРУЛТИЈА
ДИРИГЕНТ: ЏИЈАН ЕМИН
ВИЗУЕЛИЗАЦИЈА: ЕМИЛ ПЕТРОВ

“Раат” е мултимедијална приказна раскажана преку автентичен третман на звукот обликуван во препознатливиот авторски стил на композиторот Џијан Емин.
Најубавите работи во животот, љубовта, среќата, мирот, разумот, небото, морето, реките, планините, …се бесплатни и не можат да се купат. Една од тие убави и важни работи е и раатот кој може да го создадеме исклучиво само ние самите. Раатот не можеш да го купиш, ниту да го излажеш или измамиш, не можеш да го предвидиш, можеш да флертуваш со него, но најдобро е да му се препуштиш потполно. Раатот ќе ти даде сила и љубов кога мислиш дека најмалку ја имаш. Ќе ти даде разум кога најмногу ти треба. Ќе ги намести срцето и душата на своите места.
Сите си имаме свој раат, на различни места и во различни нешта, но чувството е исто….раат.

САФИ

САФИ

15 Дек

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент: Виктор Митревски (Македонија/Австрија)
Солисти: Благој Нацоски – тенор (Македонија/Италија)
Лука Чамаруги – пијано (Италија)

Програма:
В.А.Моцарт: Увертира од операта „Така прават сите“
В.А. Моцарт: Концерт за пијано и оркестар бр.18, KV 456
пауза
Ф. Шуберт: Соло песни за тенор и оркестар
– An die Musik, D 547 („За музиката“) орк. Макс Регер
– Erlkönig, D 328 („Кралот на елфовите“) орк. Франц Лист
– Du bist die Ruh, D 776 („Ти си мирот“) орк. Макс Регер
– Ständchen, D 957 („Серенада“) орк. Феликс Мотл
– Die Forelle, D 550 („Пастрмка“) орк. Алесандро Д‘Агостини
– Der Wegweiser, D 511 („Водич“) орк. Иван Еминовиќ

Г.Малер: Две песни од циклусот „Волшебната хорна на момчето“
– Rheinlegendchen („Мала легенда од реката Рајна“)
– Wo die schönen Trompeten blasen („Каде што свират убавите труби“)

*Концертот е поддржан од Италијанската Амбасада во Скопје и од Италијанскиот Институт за култура од Белград*

МЕЃА

KАМЕРЕН КОНЦЕРТ

16 Дек

петок - 20:00 часот

Камерна Сала

Благој Нацоски – тенор (Македонија/Италија)
Лука Чамаруги – пијано (Италија)

Програма:

Ф.Шуберт: „Убавата воденичарка“
– Прошетка
– Каде?
– Стоп!
– Благодарност до потокот
– Вечерна почивка
– Љубопитен
– Нетрпеливост
– Утрински поздрав
– Цвеќињата на воденицата
– Дожд од солзи
– Моја!
– Со зелената лента за лаута
– Ловец
– Љубомора и гордост
– Саканата боја
– Лошата боја
– Овенати цвеќиња
– Воденичарот и потокот
– Приспивна песна на потокот

*Концертот е поддржан од Италијанската Амбасада во Скопје и од Италијанскиот Институт за култура од Белград*


ГАЛА НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ

ИСТОК

22 Дек

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент: Мириан Кукунаишвили (Грузија)

Солисти: Милена Арсовска – сопран(Македонија/Австрија)
Иван Наумовски – баритон(Македонија/Австрија)

Програма:
П.И. Чајковски : „Валцерот на цвеќињата“
Ј. Штраус II: „Мојот господар Маркиз“ арија од операта „Лилјакот“– сопран соло: Милена Арсовска
Ј. Штраус II: „Рози од југот“
Ц. Милокер:„Темно црвени рози“ – баритон соло: Иван Наумовски
Ј. Штраус II: „Виенска крв“ – дует: Милена Арсовска и Иван Наумовски
Ј. Тирсен: „Валцерот на Амелија“
E. Дога: „Грамофон валс“
А. Шнитке: „Валцер за збогување“ од симфониската поема „Приказна на непознатиот актер“
Р. Столц: „Се заљубив илјада пати“ – баритон соло: Иван Наумовски
Д. Шостакович: „Валцер“ бр. 2
A. Хачатуријан: „Маскарада валс“
Ф. Лехар: „Моите усни бакнуваат топло“ – сопран соло: Милена Арсовска
Ф. Лехар: „Тивки усни“ – дует: Милена Арсовска и Иван Наумовски
Х.К. Лумбије: „Шампањ галоп“

НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ ЗА ДЕЦА

Дедо Мраз околу светот со Џуџе и Џиџе Џуџевски

27 Дек

вторник - 18:00 часот

Концертна Сала

Диригент:

Дедо Мраз околу светот со Џуџе и Џиџе Џуџевски (Новогодишен концерт за деца)

Диригент: Џијан Емин
Аниматор: Мартин Јордановски

Македонската филхармонија ве води на новогодишно патување околу светот со помошниците на Дедо Мраз, Џиџе Џуџевски и Џуџе Џуџевски, кои од Лапонија ќе допатуваат во Македонија.
Оркестарот ќе ве поведе на музичко патување околу светот со делата на: Штраус, Хачатуријан, Копланд, Бизе, Чајковски…
Ваша задача е да им помогнете на Џиџе и Џуџе да ја исполнат задачата која им ја постави Дедо Мраз – да однесат подароци на дечињата од целиот свет.

АВА

20 Јан

петок - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент: Конрад ван Алфен (Холандија)
Солист: Асја Фатеjeва – саксофон (Крим)

Програма:
Џ.Т. Велдхуис: „Талахачи“ концерт за саксофон и оркестар
К. Дебиси: „Рапсодија“ за алт саксофон и оркестар
Д. Шостакович: Симфонија бр.10, е-мол, оп.93

ЛЕЗЕТ

26 Јан

четврток - 20:00 часот

Концертна Сала

Диригент: Борјан Цанев
Солист: Александар Иванов – виолина

Програма:
Е.В. Корнголд: Концерт за виолина и оркестар во Д-дур, оп.35
А.Шнитке: Гогољ суита
Ф.Иванов: Сатирична суита
I.Магичен валцер
II. Салса кон брио
III. Tango ala March
IV. Тарантела
V. Мистична хабанера
VI. Финале

Успешно се претплативте на нашиот билтен

Имаше грешка при вашето испраќање. Ве молиме обидете се повторно

Филхармонија will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Skip to content